吟彩堂 吟彩堂
返回列表 发新帖
楼主: nissan999

[鱼友广告] 预出60缸内水草

huangzhiwei 发表于 2017-3-31 10:46
哦,甘都几耐用哦,睇黎我买个10升有排用了,一秒放距3泡都可以用一年了。你打算养阳性草吧?养高端野?
...

我个只系2L瓶,10升估计你可以用2~3年换景后我主要都系养阴性草,阳草剪到怕

nissan999 发表于 2017-3-31 15:03
我个只系2L瓶,10升估计你可以用2~3年换景后我主要都系养阴性草,阳草剪到怕

我90缸喔,打算打大D,阳性草,我都剪怕了,求推荐附性草,或者我都要转行了哈哈。

huangzhiwei 发表于 2017-3-31 15:06
我90缸喔,打算打大D,阳性草,我都剪怕了,求推荐附性草,或者我都要转行了哈哈。

90缸用4L瓶都够了,如果养阴性草既话5需要1秒3泡。阴性草可以养水榕,铁皇冠之类的,最省心了。

nissan999 发表于 2017-3-31 15:15
90缸用4L瓶都够了,如果养阴性草既话5需要1秒3泡。阴性草可以养水榕,铁皇冠之类的,最省心了。

比你甘讲,好似有D杀鸡用牛刀的感觉添,一秒三泡系种阳性草啦,依家我用紧既系反应式Ping,一个星期要换一次,觉得好麻烦下。睇黎阴性草关键仲系睇造景,其实你个景唔错啊,审美疲劳了?

huangzhiwei 发表于 2017-3-31 15:58
比你甘讲,好似有D杀鸡用牛刀的感觉添,一秒三泡系种阳性草啦,依家我用紧既系反应式Ping,一个星期要换 ...

反应式系用得比较快,Ping会耐用好多的。换景主要系因为夏天到了,想换个低密度既景。